VOĆE
Voće se odlikuje velikim sadržajem soka, dobrim ukusom i lakom svarljivošću, ali budući da sadrži mnogo vode, njegova hranjiva vrednost je minimalna. Ipak, voće je veoma važno za ljudsku ishranu, jer je bogato vitaminima, mineralnim supstancama, šećerom i voćnim kiselinama. Belančevina i masti ima u većim količinama samo u košticama voća. Voće se jede ne samo sveže, već se u kuhinji upotrebljava u različite svrhe. Mnogo ljudi danas koristi zamrznuto voće. Zamrznuto voće ne gubi na sojoj hranljivoj vrednosti iako je zaleđeno, ostaje ukusno i upotrebljivo kao i sveže.

Borovnice sa naše plantaže
Proizvodnja borovnice odlikuje se izrazito visokim stepenom rodnosti, preko 95% od ubranih plodova u prerađenom i svežem stanju plasira se na tržište (domaće i strano). Izvoz borovnice, najvećim delom u smrznutom stanju, usmjeren je uglavnom ka najrazvijenijim zemljama Evrope. Ova tržišta zahtjevaju visok kavalitet proizvoda od borovnice. Zbog toga je neophodan uslov za razvoj primarne proizvodnje ove vrste voća postojanje kapaciteta za njihovu preradu, skladištenje i isporuku, Najveći procenat plodova borovnice isporučuje se u smrznutom stanju.

Malina
Malina je višegodišnja listopadna biljka, žbunastog ili polužbunastog rasta, sa višegodišnjim korenom i sa jednogodišnjim i dugim dvogodišnjim izdancima koja pripada familiji ruže(Rosaceae), rodu Rubus i ima više podroda. Zašto je zdravo jesti maline: bogata je antioksidantima, sadrži vitamin C, čisti krvne sudove, podstiče metabolizam masti i na taj način sprečavaju taloženje u organizmu, za lepšu i zdraviju kožu i kosu. Malina se u velikoj količini izvozi u smrznutom stanju.

 

Kupina
Kupina je višegodišnja polužbunasta biljka, koja ima višegodišnji korenov sistem i jednogodišnje i dvogodišnje lastare.Prve godine korenov sistem razvija izdanke. Lastare koji prezimljuju, a u drugoj godini od pupoljaka u pazuhu listova obrazuju cvetne grančice, zatim cvetaju i donose rod, zatim počinju da se suše ,tako da se do kraja druge polovine vegetacije osuše. Kupina se u našoj zemlji gaji na relativno maloj površini. Zbog obilne rodnosti i visoke rentabilnosti njeno gajenje se iz godine u godinu sve više širi.
Jagoda
Jagoda je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice ruža (Rosaceae). U plodu se nalazi oko 60 % vode,  može biti i do 12 % šećera kao i vitamina C od 24 – 97 mg %. Cveta više puta u godini i služe kao biljke indikatori za ispitivanje virusa. Jagoda (Fragaria × ananassa) je voće koje je na našim prostorima veoma cenjeno i u sezoni traženo od strane kupaca. U pitanju je višegodišnja biljka, ali se prilikom podizanja zasada gaji oko 3 godine. Nalazi se u grupi voća koje najbrže dolaze u pun rod.